
همایش تخصصی پتروفن از 27 تا 29 آذرماه 1401 در مرکز همایشهای بین المللی شرکت ملی نفت واقع در خیابان شریعتی، بعد از پل صدر خیابان میرزاپور خیابان فاطمیه، پلاک ۲ برگزار میشود.
در این همایش سه روزه، شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای تابعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس درباره محورها و موضوعاتی چون توسعه سبد محصولات، دانش فنی و لایسنس، بومی سازی مواد شیمیایی و کاتالیستها، ساخت تجهیزات دوار، ساخت تجهیزات ثابت و ابزار دقیق، پوشش های نوین و بهبود و تحول در فرآیند به بحث و تبادل نظر میپردازند.
همایش پتروفن ۱۴۰۱، اولین همایش تخصصی با رویکردی نوین در حمایت از شرکتهای دانش بنیان داخلی است که با برنامهریزی گسترده شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار میشود. در این رویداد سه روزه، نیازهای فناورانه شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با حضور شرکتهای دانشبنیان و فناور ارائه میشود.
شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی (پیدمکو) نیز در این همایش حضوری فعال داشته و به ارائه دستاوردهای فنی و مهندسی شرکت در زمینه مدیریت و اجرای طرحهای پتروشیمی میپردازد.


سید محسن دهنوی در آیین همایش و نمایشگاه پتروفن در مرکز همایشهای تخصصی شرکت ملی نفت ایران (کوشک) از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی بهعنوان بزرگترین صنعت کشور نام برد و اظهار کرد: امیدواریم خروجی واقعی فعالیت شرکتهای دانشبنیان را چند ماه آینده در هلدینگ خلیج فارس شاهد باشیم.
وی بر ضرورت تکمیل زنجیره ارزش تأکید و تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد در قالب قانون برنامه هفتم توسعه و قانون بودجه ۱۴۰۲ اختیارات و تسهیلات قانونی به هلدینگ خلیج فارس و دیگر هلدینگها بدهد تا زنجیره ارزش را تکمیل کنند.
عضو هیئت رئیسه مجلس با تأکید بر اینکه رشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان در گرو تکمیل زنجیره ارزش است، گفت: مجلس شورای اسلامی همانگونه که در دو سال گذشته از هرگونه اقدامی برای تکمیل زنجیره ارزش حمایت کرده است به این حمایت ادامه میدهد.

مالک شریعتی نیاسر در آیین همایش و نمایشگاه پتروفن در مرکز همایشهای تخصصی شرکت ملی نفت ایران (کوشک) با اشاره به گزارش دو ماه گذشته کمیسیون انرژی مجلس درباره ناترازی گاز کشور اظهار کرد: این ناترازی اگرچه در چهار سال آینده جدی نیست و با تدبیر از آن عبور میکنیم، اما پس از سال ۱۴۰۵ روند کاهش تولید گاز طبیعی در کشور آغاز میشود، بهویژه آنکه پارس جنوبی ۵۰ درصد انرژی مورد نیاز کشور را تأمین میکند.
وی بر ضرورت توجه به سه نکته برای عبور از ناترازی گاز تأکید کرد و با بیان اینکه توجه نکردن به این سه نکته ممکن است مجتمعهای عظیم پتروشیمی را با چالش روبهرو کند زیرا گاز خوراک اصلی آنهاست و نمیتوانیم کمبود گاز را از جای دیگر تأمین کنیم، تصریح کرد: در دل این تهدید، فرصتی بسیار بزرگ هم وجود دارد، فرصتی بزرگ برای مدیریت مصرف و فشارافزایی مخزن پارس جنوبی داریم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با این تقاضا خطاب به مدیران هلدینگ خلیج فارس که واحدهای نو را فراموش کنید و آن را دنبال نکنید، در توضیح نکته نخست گفت: اگر میخواهیم خوراک پایدار برای صنایع پتروشیمی فراهم شود مجتمعهای پتروشیمی باید در بالادست صنعت نفت و توسعه میدانهای گاز و فشارافزایی سرمایهگذاری کنند؛ اگرچه با کشورهای دیگر در حال مذاکره برای فشارافزایی هستیم.
شریعتی از «مدیریت مصرف» بهعنوان دومین نکته یاد کرد و با اشاره به اینکه ۲۳ درصد از کل انرژی ورودی به کشور هدر میرود، تصریح کرد: میتوان با سرمایهگذاری در زمینه مدیریت مصرف این مقدار را کاهش داد، شدت انرژی در کشور ما دو برابر اتحادیه اروپاست و سبب تأسف است که در برنامه پنجم و ششم توسعه نتوانستیم یکدوم کاهش شدت انرژی را محقق کنیم.
وی افزود: میتوان با سرمایهگذاری در مدیریت مصرف این اتلاف را کاهش داد؛ هر یک ریال سرمایهگذاری در مدیریت مصرف به مقدار دو برابرش در بخش تولید آورده دارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس درباره نکته سوم هم اظهار کرد: تولید بیشتر و مدیریت مصرف به کارهای دانشبنیان و فناوری نو نیاز دارد. هماکنون فناوری ۷۰ درصد زنجیره ارزش پتروشیمی را میتوانیم در داخل کشور تأمین کنیم.

حسن نشانزادهمقدم در آیین همایش و نمایشگاه پتروفن با بیان اینکه هرگونه تغییر و تحول نیازمند راهبرد و برنامهریزی برای آینده است، اظهار کرد: راهبرد هلدینگ خلیج فارس در دوران مدیریت جدید این است که جایگاهش به باسف آلمان (BASF) برسد، این مهم با توجه به وجود منابع عظیم خوراک و شرکتهای دانشبنیان دستیافتنی است.
وی با اشاره به اینکه شرکتهای دانشبنیان ایرانی با وجود آنکه بیش از یک قرن با شرکتهای بزرگ اروپایی فاصله دارند اما هرکدام از آنها امروز در حوزه خود در حال رقابت هستند، تصریح کرد: امروز از برخی شرکتهای فعال برتر دانشبنیان در حوزه پتروشیمی قدردانی میشود؛ شرکتهایی که به جرأت میتوان گفت محصولاتشان با محصولات شرکتهای اروپایی قابل مقایسه است.
معاون برنامهریزی و توسعه کسبوکار گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه ظرفیت نصبشده هلدینگ خلیج فارس هماکنون ۲۸ میلیون تن است که با بهرهبرداری از سه طرح جدید در آینده نزدیک این ظرفیت به ۳۳ میلیون تن میرسد، تصریح کرد: امیدواریم در افق ۱۴۰۵ این ظرفیت نصب شده به ۴۶ میلیون تن برسد.
نشانزاده مقدم با بیان اینکه ۷۵ درصد تجهیزات صنعت پتروشیمی هماکنون داخلیسازی شده است، اظهار کرد: امیدواریم در افق یک ساله این مقدار را ۵ درصد بهبود دهیم و به ۸۰ درصد برسانیم. هماکنون استفاده از تجهیزات ساخت داخل در دو پروژه گچساران و یادآوران بیش از ۸۰ درصد است.

عبدالعلی علیعسکری به نفوذ و اهمیت شرکتهای دانشبنیان در مقوله اقتصاد اشاره و اظهار کرد: کشور ما به دلیل ظلمهای تاریخی دچار عقبماندگی شدید در اقتصاد و صنعت بوده است، اکنون ما دوران طلایی برای پیشرفت را طی میکنیم و افزایش سهم دانشبنیانها میتواند به ارتقای اقتصاد مقاومتی کشور منجر شود.
وی با بیان اینکه افزایش سهم شرکتهای دانشبنیان در اقتصاد و تولید ناخالص ملی یک هدف بزرگ است، تصریح کرد: اگر این اتفاق بیفتد تحولات عظیمی رخ میدهد اما اگر این شرکتهای بزرگ میدان عمل نبینند، دچار آسیب میشویم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از نفوذ دانشبنیانها بهعنوان یکی از مباحث اصلی این همایش نام برد و با بیان اینکه نفوذ دانشبنیانها در شرکتهای بزرگ کشور همانند هلدینگ خلیجفارس بسیار مهم است، افزود: شرکتهای دانشبنیان باید برای حضور در صنایع بزرگ بکوشند و در شرکتهای بزرگ پروژه اجرا کنند.
نجات صنعت با بهرهگیری از دانشبنیانها و فناوری
علیعسکری با تأکید بر اینکه باید یک صنعت را با بهرهگیری از دانشبنیانها و فناوری از عقبماندگی و منسوخ شدن نجات دهیم، تصریح کرد: در غیر این صورت این صنعت از صحنه روزگار و سودآروی حذف میشود.
وی با بیان اینکه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مزیت ملی ما است که اگر دانشبنیانها به آن ورود کنند تحول عظیمی اتفاق میافتد، افزود: برای رسیدن به این اهداف شماری اقدامها انجام شده است. برای نمونه مراکز نوآوری در مجتمعهای پتروشیمی راهاندازی شده که برای آینده این صنعت بسیار پرخیر و برکت است، همچنین برای ارزیابی شرکتهایی که چه مقدار به سمت دانشبنیانشدن میروند هم اقدامهای انجام شده است.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس بر ضرورت شکلگیری فرهنگ نوآوری در هلدینگ خلیج فارس تأکید کرد و گفت: ما در گذشته بهطور ویژه به سمت زنجیره پاییندست حرکت نکردیم و در این زمینه دچار عقبماندگی هستیم. شرکتهای بزرگی در دنیا هم هستند که در دنیا نفت و گاز ندارند اما ۱۰۰ میلیارد دلار فروش دارند.
علیعسکری با بیان اینکه یکی از راهبردهای هلدینگ خلیج فارس حرکت به سمت تولید محصولات پاییندست ارزشآفرین است، بیان کرد: در این زمینه بحثهای زیادی مطرح و چهار پارک در پارسیان، ماهشهر، عسلویه و مکران طراحی شده که در حال اجرایی کردن آن هستیم. امیدواریم این پارکها پایگاههای عظیم فناوری کشور شوند و دهها میلیارد دلار سودآوری بیشتر برای کشور به همراه داشته باشند.
وی در پایان اظهار کرد: دست نیاز به سمت محققان این حوزه (دانشبنیان) دراز میکنم تا به میدان بیایند و کمک کنند تا در ابعاد ملی رشد کنیم و با بهوجود آوردن شرایط جدید در اقتصاد، سبب توسعه کشور شویم.

روحالله دهقانی فیروزآبادی با تبیین واژه پژوهش اظهار کرد: هر کشوری دارای مزیتهایی است و مزیت ایران «صنعت نفت» آن است، بنابراین اگر میخواهیم در توسعه دانش و فناوری فعالیت کنیم بدون شک نقطه اول صنعت نفت و پاییندست آن است.
وی با بیان اینکه همه کشورهای دنیا به منابع طبیعی نفت دسترسی بهصرفه ندارند، اما با استفاده از فناوری آن را بهصرفه کردهاند، بهگونهای که بعضی از کشورهایی که مصرفکننده بودند، به صادرکننده خدمات تبدیل شدهاند، تصریح کرد: در ۵۰ سال گذشته در اختیار بودن منابع نفتی از مزیت کشورها به شمار میرفت، اما امروزه داشتن این منابع طبیعی مزیت نیست، زیرا با نفوذ فناوری، ارزش افزوده بیشتری نسبت به مقدار ارزش افزوده مواد خام ایجاد شده است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه تجارت ماده خام ممکن است ۷۰ تا ۸۰ درصد حاشیه سود داشته باشد، اما نفوذ فناوری و ایجاد محصولات جدید تا یک هزار درصد ارزش ایجاد میکند، افزود: اگر با جدیت به بحث ارتقای فناوری، بهرهوری وکاهش هزینه در صنعت نفت توجه نشود قطعا این صنعت به یک صنعت بیارزش تبدیل میشود.
صنعت نفت در جایگاه نخست استفاده از محصولات بار اول
فیروزآبادی با بیان اینکه صنعت نفت به همان مقدار که صاحب فرصت است به همان مقدار در تهدید هم است، بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه اختصاص ۳۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش پتروشیمی و صنایع پاییندست آن پیشبینی شده که سهم هلدینگ خلیج فارس بهعنوان بزرگترین بازیگران این عرصه ۱۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
وی با اشاره به اینکه صنعت نفت در دو، سه سال گذشته رتبه نخست در استفاده از کارگروه حمایت از محصولات بار اول را در معاونت علمی داشته است، تصریح کرد: صنعت نفت ۱۲۰ میلیون دلار همکاری با این کارگروه داشته است و به اذعان مدیران این صنعت، به ازای هر یک دلاری که برای توسعه فناوری سرمایهگذاری شده، ۸ دلار منفعت داشته است.
دنبال ایجاد غولهای انرژی هستیم
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی دارای نیازهای فراوان در حوزههایی همانند ماشینهای دوار و غیر دوار، تجهیزات هوشمندسازی و ... است، اظهار کرد: اگر بتوانیم صنعت پتروشیمی را بهعنوان بازار مصرف واقعی دانشبنیان پای کار بیاوریم، در مقوله توسعه شریک شدیم در غیر این صورت احتمال دارد از توسعه ۱۵ میلیاردی هلدینگ خلیجفارس سهم عمده و ارزشمند آن که ارزش افزوده بالایی دارد، برای شرکتهای خارجی است.
فیروزآبادی با اشاره به اینکه هماکنون بیش از هزار شرکت دانشبنیان و فناور مدعی فعالیت در صنعت پتروشیمی و صنعت نفت هستند، افزود: ما هماکنون بهطور جدی پیگیر کنسرسیومیکردن این شرکتها و در یک اقدامی بلندمدت با اجتماع این مجموعهها در حوزه صنعت نفت بهدنبال ایجاد غولهای بزرگ و قدرتمند دانشبنیان هستیم تا به دستاوردهایی قابلتوجه برسیم.
وی با بیان اینکه کشورهایی در دنیا هستند که منابع نفتی ندارند، اما بزرگترین تأمینکنندگان قطعات صنعت نفت هستند، اظهار کرد: مجموعه هلدینگ خلیج فارس میتواند مولد حداقل پنج غول در حوزه تولید و تأمین دانش و فناوری و تجهیزات باشد.